vladana i bojana veljković
Moda

Vladana Veljković: Šansa za naše dizajnere da prodru u svet

Karakter nas čini onim što jesmo, različiti od ostalih ljudi. Tako je i u modnom svetu, različitost je jako bitna

vladana i bojana veljković

VLADANA VELJKOVIĆ ‒ osnivač i kreativni direktor srpsko-švajcarskog high fashion luxury brenda Sisters Code Atelier, osnivač i urednik magazina FashionMag42, sa sestrom Bojanom Veljković Tomić modertor FM42 Foruma ‒ govori za KARAKTER

Na prvom FM42 Forumu u decembru, predstavljena je modna platforma Journey One koja je značajna za modne dizajnere. Kako je osmišljen Journey One i koja je perspektiva za saradnju u okviru ovog projekta?

Journey ONE koncept je osmišljen tako da bude pristupačan dizajnerima iz Srbije i regiona, da imaju šansu da prikažu svoj rad i van granica naše zemlje i plasiraju se na strano tržište.
Pored koncept stora, pokrenuli smo i Journey One Fashion Night „See Now buy Now“ prošlog oktobra u hotelu Zepter, gde su se predstavila četiri dizajnera. Tu nam je podršku pružila i glumica Milica Milša koja i privatno voli da nosi naš dizajn. Sledeći J1FN se planira početkom septembra u Beogradu i trajaće dve večeri.
Ovo je samo jedna od mogućnosti da dizajneri predstave svoj rad na najbolji mogući način i da njihov dizajn dođe do klijenata.

Da li postoji interes na evropskom tržištu za plasman autorskih kolekcija iz Srbije?

J1 aktivno radi od oktobra 2019. i za sada su utisci dobri, neki brendovi su se već izdvojili, mada još uvek traje upoznavanje sa klijentima i to je jedan proces u fazi organizovanja sales eventa gde će biti prisutni i sami dizajneri, jer vrlo je bitno da i potencijalni klijenti upoznaju i čuju priču kako je nastala jedna haljina ili parfem iz prve ruke.

Za razliku od Beograda, u Cirhu je više svedeno, zastupljen je minimalizam i klasika koja uvek prolazi dobro, ali naravno ima i ekstravagancije

Na koji način može da se inicira i intenzivira saradnja sa našim dizajnerima?

U našem slučaju mi tu saradnju razvijamo preko J1FN eventa i organizovanjem modnih foruma putem FM42 magazina.

U procesu modnog kreiranja još uvek dominira rad sa tkaninama i formama u ateljeu ili modelarnici. Da li postoji tendencija ka online dizajniranju s obzirom na intenzivan razvoj softvera za kreatore ili je kontakt sa tkaninom nezamenljiv?

Naravno da je kontakt sa tkaninom nezamenljiv, ali kako je sve skoro digitalizovano, već neko vreme razmišljamo na temu toga da kreiramo softwer/aplikaciju gde će klijent uz pomoć svih parametara moći da na neki način kreira svoj outfit. U razvijanju ove ideje nam najviše pomaže Dražen Tomić CEO Perspectives Software Solutions iz Ciriha, koji trenutno radi i na izradi online prodavnice Journey ONE zajedno sa Bojanom, tako da će se i na tu temu govoriti na FM42 Forumu koji će se održati u hotelu Zepter tj. koliko je važno da i taj vizuelni dojam bude prisutan i inovativan.

Atelier Sisters Code… Vaši modeli govore više od reči ‒ elegancija, inteligencija i mogu reći ‒ karakter koji dominira? Estetika iznad modnih trendova. Luksuz je očigledan. Na koji način selektujete ideje i modele koje ćete realizovati?

Vrlo je bitno da su tkanine sa kojima radimo kvalitetne kao i sama izrada, i tu je naša draga Mima Madžarac koja brine o tome da sve bude na svom mestu. I veoma smo zahvalne što imamo tu privilegiju da uspešno sarađujemo sa Mimom i njenim modnim studijem.
Prošle godine smo obeležile pet godina rada i uradile kampanju sa našim najpoznatijim top modelom Ivanom Stanković, fotografije je uradio naš najbolji modni fotograf Miša Obradović, dok je Svetlana Sremčević i ovog puta bila zadužena za makeup look.
Sada, kada smo na prekretnici i to za vas ekskluzivno otkrivamo ‒ pored custum made outfita za poznate ličnosti i blogere (kao što je Josip Grabovac), koji vrlo rado nose naše modele na najprestižnijim modnim dešavanjima ‒ fokusiraćemo se na dizajn ženskih pelerina, kao i na liniju venčanica #modernbride.

Naravno da je kontakt sa tkaninom nezamenljiv, ali kako je sve skoro digitalizovano, već neko vreme razmišljamo na temu toga da kreiramo softwer/aplikaciju gde će klijent uz pomoć svih parametara moći da na neki način kreira svoj outfit

Prvi put ćemo dizajnirati žensku kožnu tote bag, za poslovnu i modernu ženu, koja dolazi u dve veličine ‒ maxi i mini tote. Lansiranje aksesoara je planirano za septembar na J1FN u Beogradu.

Bojana i Vi ste dreamteam u zajedničkim projektima, da li je na vidiku i Journey Two?

Sada smo fokusirane na Journey ONE Zurich, da se razradi što je bolje moguće, pa o tom ‒ potom, o Journey Two Paris, recimo…

Modna publika u Cirihu i Beogradu je različita na mnogo nivoa. Da li možete da napravite paralelu između ova dva senzibiliteta?

U Cirhu je više svedeno, zastupljen je minimalizam i klasika koja uvek prolazi dobro, ali naravno, ima i ekstravagancije.

Fashion Mag42 je okupio sjajne kreativce koji imaju šta da kažu. Vaš odabir tema je odraz visokih kriterijuma koje ste postavili kao standard. Estetika koja se plasira kroz medije ima i edukativni karakter, posebno na tinejdžere koji stasavaju u prvu digitalnu generaciju. Da li u Švajcarskoj postoji veća svest o društvenoj odgovornosti medija?

Okupiti sjajne kreativce je lako kada znate šta želite da prenesete publici. Dugujemo veliku zahvalnost Jeleni Soldatović, modnoj novinarki koja nam je bila velika podrška kada sam joj izložila ideju foruma, kao i genijalnoj Duški Jovanić koja nas je inspirisala i motivisala da nastavimo dalje. Pridružila nam se i PR menadžerka Saša Simović, proslavljeni šef Eyck Zimmer, dizajnerka parfema Dušanka Rodić, zatim Dražen Tomić, kao i dr Katarina Melzer iz Švajcarske, koja će nas inspirisati svojom pričom o balansu u ovom brzom ritmu koji nam je nametnut, a koji nam je svima neophodan.

Svest o većoj odgovornosti svakako da postoji, oni nemaju tako puno licenciranih modnih magazina i emisija kao kod nas, ali imaju dosta modnih blogera i influensera, te su Instagram i blogovi No1.

Dejan Gvozden, rockstar i frontmen grupe Kristali, Vaš  je muž i saradnik. Priča se po gradu da radi na novim pesmama i da nam proleće donosi nove koncerte. Da li možete još neki detalj da podelite sa nama ili je sve još uvek u domenu poslovne tajne?

Gvozden mi je velika podrška na projektima koje radim. Jednom se čak našao i u ulozi manekena na Belgrade Fashion Week-u, naravno, reviju je pratila muzika Kristala. Tačno je, dosta vremena provodi u studiju, pustio mi je dve nove pesme, jako su mi se dopale, nadam se da će i publici. Biće tu dosta noviteta, proleće će biti zanimljivo.

Koliko je karakter ipak presudan i u modnom svetu?

Karakter nas čini onim što jesmo, različiti od ostalih ljudi. Tako je i u modnom svetu, različitost je jako bitna.

(Piše: Dijana Vujačić, foto: Miša Obradović, budikarakter.rs)