tatjana-popović
Zdravlje

TATJANA POPOVIĆ ZA KARAKTER: KAKO NAPRAVITI PRAVI IZBOR HRANE

Uvek pročitajte deklaraciju kako biste utvrdili sastav proizvoda, što je naročito važno kada je u pitanju kupovina namirnica životinjskog porekla, jer se u njima mogu naći ostaci hormona, steroida, antibiotika, aditiva, pojačivači boja i ukusa…

TATJANA POPOVIĆ, kreator brenda Totally Wellness, sertifikovani health coach, predavač, pisac i publicista, savetuje za KARAKTER

Ono čime bi uvek trebalo da se vodite prilikom nabavke namirnica, bilo da ih kupujete u supermarketu, na pijaci ili u prodavnici zdrave hrane, jeste to da proizvodi koje birate treba da budu sveži, proverenog porekla i u svom što prirodnijem obliku, bez aditiva i drugih veštačkih dodataka.
Uvek pročitajte deklaraciju kako biste utvrdili sastav proizvoda! Ovo je naročito važno kada je u pitanju kupovina namirnica životinjskog porekla, jer se u njima mogu naći ostaci hormona, steroida, antibiotika, aditiva, pojačivači boja i ukusa…
Svaki proizvođač je u obavezi da proizvod obeleži deklaracijom na kojoj su navedene njegove nutritivne vrednosti, ali i da istakne ukoliko je proizvod po određenim kriterujumima specifičan.

Koje su to najčešće oznake na prehrambenim proizvodima koje se odnose na poreklo namirnica, kao i šta znače?

Free-range

Free-range (slobodan uzgoj) predstavlja način uzgoja u kom se životinje mogu slobodno kretati napolju, umesto da budu u zatvorenom prostoru 24 sata dnevno. Životinje na taj način dosta vremena provode na sunčevoj svetlosti, što u ograđenom prostoru ne bi bilo moguće. Ovakav način uzgoja životinja se smatra najprirodnijim.

Cage-Free

Cage-Free (uzgoj van kaveza) podrazumeva uzgoj u kom se životinje mogu slobodno kretati u prostoriji gde se gaje, nasuprot držanju u kavezima, u kom im je, pored dnevne svetlosti, uskraćena i mogućnost kretanja. Ovaj termin se najčešće odnosi na uzgoj živine, a sama oznaka uglavnom se nalazi na kutijama sa jajima.

Pasture-raised

Pasture-raised (slobodna ispaša) podrazumeva proizvode od životinja koje su uzgojene uz slobodno kretanje ili pristup pašnjacima, nasuprot kontinuiranom provođenju vremena u zatvorenom prostoru.

Grass-fed

Grass-fed (hranjeno travom) predstavlja termin kojim se označavaju proizvodi dobijeni od životinja hranjenih travom, tj. hranom koja je za njih prirodna.

Grain-fed

Grain-fed (hranjeno žitaricama) predstavlja način odgoja životinja uz ishranu žitaricama, i to najčešće bazom napravljenom od kukuruza i soje (mahunarke). Ovakva ishrana nije prirodna za mnoge vrste životinja.

GMO

Genetski modifikovani organizmi proizvod su genetskog inženjeringa, i predstavljaju kombinacije biljaka, životinja, bakterija i virusa koje se ne nalaze u prirodi ili koje ne bi mogle da nastanu putem prirodnih metoda ukrštanja. Izuzetno je važno da izbegavate proizvode sa ovom oznakom.

Organsko vs. neorgansko

Dok su u pogledu nutritivnih vrednosti razlike između ova dva tipa proizvoda veoma male, jer organski proizvodi zadržavaju tek blagu prednost, najznačajnija razlika primećuje se u procentu pesticida, tj. štetnosti uticaja ovih hemijskih preparata na ljudski organizam. Smatra se da organski gajena hrana sadrži čak 30 odsto manje ostataka pesticida.

*

Čitanje deklaracija, kao i druge važne teme u vezi sa odabirom hrane, možete potražiti u elektronskom i štampanom izdanju knjige Vodič za kupovinu hrane, čija je autorka upravo Tatjana Popović

tatjana-popović