radmila borojević
Društvo

Radmila Borojević: Škola života

Najviše smo ponosni na Artimedijevce koji su istrajali sa svojim ambicijama i danas su afirmisani mladi umetnici i profesionalci u svom poslu

radmila borojević
(foto: Alex Dmitrović)

RADMILA BOROJEVIĆ, osnivač Srednje škole Artimedia, za KARAKTER (foto: Alex Dmitrović)

Artimedia slavi 10 godina postojanja. Kakvi su prvi utisci? Na šta ste posebno ponosni?

Škola slavi deceniju inovativnih programa, slavi uspešnu implementaciju potpuno novih obrazovnih profila za poslove budućnosti.

Ponosni smo na činjenicu da učenici naše škole upisuju bez ikakvih problema sve željene fakultete i to kao stipendisti.

Ponosni smo na svoje unikatne i ekskluzivne programe. Srednja škola Artimedia kombinuje korišćenje modernih tehnologija i prakse koje učenike uvode u svet filma, pozorišta, televizije, radija, muzičke produkcije i drugih medijskih i umetničkih projekata.

Ponosni smo na činjenicu da smo do sada mnoge generacije naučili kako da razumeju i analiziraju umetnost, kako da upotrebljavaju svoju kreativnost i talenat i proizvedu svoje autorsko delo ‒ bilo da je u pitanju film, TV format, pozorišna predstava ili neko muzičko delo.

A najviše smo ponosni na njih. Na Artimedijevce koji su istrajali sa svojim ambicijama i danas su afirmisani mladi umetnici i profesionalci u svom poslu.

Artimedia je inspirativna sredina za ambiciozne i kreativne mlade ljude koji žele da razvijaju sopstvene veštine i sposobnosti

Koliko je teško baviti se obrazovnim radom u Srbiji?

Baviti se obrazovanjem u Srbiji je misija. Volim da kažem da je Artimedia škola života, jer je to čista edukacija življenja, učenja i razumevanja sebe i svojih afiniteta, transformacija, granica i mogućnosti.

Stvorili smo jedinstven interdisciplinarni obrazovni koncept koji školuje mlade za poslove u kreativnoj industriji.

Svaki naš Artimedijevac kroz školovanje dobija individualiziran pristup njegovoj posebnosti, ali i njegovoj budućnosti.

Kao izraz kreativnosti, rezultat inspiracije, kao manifestacija talenta ili ideje, kao unutrašnja potreba umetnika, umetničko delo je neprocenjivo, u doslovnom smislu. To što se ne može staviti cena na uloženo razmišljanje, kreativnost, trud, to što se jedno kreativno delo ne može ponoviti ‒ faktori su koji se ne mogu meriti brojevima, ali su istovremeno i faktori koji objašnjavaju zašto se deca koja završe našu školu rado primaju na sve državne fakultete, zašto najskuplji svetski fakulteti poput Vgik – Moskva, Noridž – London, Kingston – London, SAE – Dubai daju stipendije našim učenicima.

Moram da naglasim da ključnu ulogu u obrazovanju u Artimediji čine pre svega profesori, koji su svojim imenom, stručnošću, darom, harizmom i posvećenošću, svakom svom učeniku vetar u leđa ali i sidro kada zatreba.

Profesor je taj koji oblikuje način ponašanja novih generacija. Mladima je potrebno objasniti šta su zajednički ciljevi, kakvi međusobni odnosi treba da budu, potrebno ih je naviknuti na međusobno ohrabrivanje, a ne na zavist i rivalitet. Učenike treba motivisati na rad, na istraživanje, na život, na lepo ponašanje i ljubav.

radmila borojević
(foto: Alex Dmitrović)

Kome je namenjenа Artimedia?

Artimedia je inspirativna sredina za ambiciozne i kreativne mlade ljude koji žele da razvijaju sopstvene veštine i sposobnosti. Ona je tu da pruži funkcionalno praktično znanje i dobru primenu za visoke škole i fakultete ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu.

Srednju školu Artimedia upisuju učenici koje zanima savremeno i moderno obrazovanje, oblasti kulture, umetnosti i javnog informisanja, oni koji od škole očekuju novo, izazovno, podršku, motivaciju, kvalitetno okruženje vršnjaka, kvalitetan rad na nastavnim sadržajima koji nisu teret već zadovoljstvo, pomeranje granica, moderne nastavnike, moderna nastavna učila, kreativne projekte…

Učenik Dramskog smera je neko koga interesuje filmska, tv produkcija i realizacija umetničkih sadržaja, rad sa glumcima, rediteljima, scenaristima, montažerima i drugim stručnjacima iz sveta pozorišta, filma i medija. Dramski smer je odličan izbor i ukoliko učenik ne može da se odluči za samo jednu delatnost iz te oblasti, već želi da stekne sveobuhvatno obrazovanje koje će mu omogućiti da postane svestran dramski umetnik i bude nosilac umetničkih projekata. Velika posvećenost iskusnih profesionalaca i nastavnika omogućava učenicima ključna znanja i veštine koje su potrebne za učestvovanje u celokupnom procesu filmske i tv produkcije.
Artimedijevci muzičari, uživaju u našem muzičkom smeru sa fokusom na autorski rad kao što je komponovanje, aranžiranje, programiranje i muzička produkcija, ali i pevanje koje je usmereno ka popularnoj muzici (POP, SOUL, R’n’B…).

Koga zanimaju mediji, digitalni mediji, komunikacija, novinarstvo, digitalni marketing, portali, društvene mreže, You Tube ‒ može upisati novinarski smer ili najnoviji Artimedijin smer Digitalni mediji.

Tvrdim da je Artimedia najbolja škola i sredina za kreativnu decu.

Kreirali smo i novi smer ‒ Digitalni mediji, koji učenicima daje veštinu za poslove budućnosti

Šta donosi novi smer Digitalni mediji?

Izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već i školovanje za zanimanje i sticanje funkcionalnog znanja primenljivog u praksi, koje će pružiti osnovu za uključivanje na tržište rada ili dalje akademsko usavršavanje. Iz tog razloga smo kreirali i novi smer Digitalni mediji, koji učenicima daje veštinu za poslove budućnosti.

Digitalna komunikacija je postala svakodnevni oblik komunikacije, odvija se u školi, na poslu, kod kuće, u pokretu.

Digitalni mediji, digitalna komunikacija, internet marketing, promocija, veb sajt, Jutjub kanal, blog, društvene mreže, mobilni marketing, aplikacije ‒ sve su to digitalni alati kojima se svakodnevno služimo.

Kroz uskostručne nastavne predmete učenik dobija kompetencije za širok spektar radnih pozicija. Od komjuniti menadžera, kopirajtera, saradnika u digitalnom marketingu i u digitalnim komunikacijama, junior grafičkog dizajnera, dizajnera medija za digitalne kanale, dizajnera aplikacija ‒ do frilens poslova blogera, vlogera, jutjubera.

Po čemu se razlikujete od drugih srednjih škola?

Srednja škola Artimedia, kao jedinstvena evropska škola, na srednjoškolskom nivou obrazovanja nudi dualno obrazovanje u smeru umetnosti, javnog informisanja i digitalnih medija.

Otišli smo i korak dalje u mogućnostima za svoje učenike. Iako je centar filmske industrije hiljadama kilometara daleko, učenici ove škole imaju svakodnevno priliku da tu razdaljinu anuliraju i saznaju kako mogu da postanu deo najveće filmske industrije.

Artimediju često posećuju gosti iz sveta filma i muzike.Tako smo nedavno ugostili predstavnicu Internacionalnog akademskog centra, Elizabetu Čung i asistentkinju direktora američkog koledža SCAD, Nebiat Gereme. Učenicima škole je predstavljen američki obrazovni sistem i konkretno jedan od najboljih američkih fakulteta za umetnost i dizajn, na kome su se brojni holivudski umetnici školovali.

Naši učenici dobijaju „ključ“ kako da otvore sva vrata do željenog filmskog studija u Los Anđelesu. Mi smo tu, kao škola, da ih pripremimo i zajedno sa njima prođemo sve faze do Holivuda.

(budikarakter.rs)