marko schneider
Biznis

Podrška poslovanju na evropskom tržištu

Marko Schneider, finansijski direktor i partner kompanije New Event d.o.o, govori za KARAKTER

Širenje na nova tržišta je uobičajena faza u razvoju jedne kompanije. Međutim, mali broj domaćih firmi usuđuje se da se upusti u poduhvat započinjanja poslovanja u inostranstvu. O tome koliko je komplikovano za domaće firme da prošire svoje poslovanje u zemljama Evropske Unije, razgovarali smo sa Markom Schneider-om, finansijskim direktorom i partnerom kompanije New Event d.o.o, koja pomaže srpskim firmama da svoje poslovanje ostvare u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj.

new event
New Event d.o.o.

Možete li nam reći koja je misija kompanije New Event i na koje sve načine pomažete svojim klijentima?

Posvećeni smo razvoju, rastu i ostvarivanju poslovnih uspeha naših klijenata. Klijentskim kompanijama i firmama pomažemo na raznovrsne načine a sve sa ciljem da unapredimo njihovo poslovanje i celokupnu efikasnost i uspešnost. U osnovi, mi smo kompanija za konsalting, lobiranje i poslovni menadžment. Stranim kompanijama pomažemo da ostvare svoje poslovanje u Srbiji i regionu, a srpskim kompanijama i firmama iz regiona pomažemo da svoje poslovanje uspešno realizuju u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Našim klijentima i partnerskim kompanijama pomažemo savetima iz oblasti korporativnog investiranja i poslovanja, finansija, prava, poreskog savetovanja kao i marketinga. Pružamo i usluge privremenog profesionalnog menadžmenta u malim i srednjim preduzećima. Osim toga, jedna smo od retkih registrovanih kompanija u Srbiji koja ima zvaničnu dozvolu da se bavi lobiranjem. U Jugoistočnoj Evropi smo jedini ovlašćeni predstavnici investicionog fonda „GermanBlueChip Pool“ koji isključivo ulaže u akcije koje se kotiraju u prestižnom nemačkom DAX i MDAX indeksu. Zaista vodimo računa o svakom koraku potrebnom za uspeh naših klijenata!

Srpskim kompanijama i firmama iz regiona pomažemo da svoje poslovanje uspešno realizuju u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj

Pomažete srpskim firmama da svoje poslovanje prošire na tržišta Nemačke, Austrije i Švajcarske. Koje preduslove domaća firma treba da zadovolji da bi se obratila vama i da bi mogla da očekuje uspeh na nekom od ta tri tržišta?

Svaka domaća firma koja planira da se reorganizuje, razvija ili proširi, dobrodošla je da nam se obrati. Kako bismo našim klijentima obezbedili što bolje usluge, strogo vodimo računa o poštovanju poslovnih vrednosti kao što su poverenje, otvorenost, odgovornost i stručnost. Posvećeni smo takvim vrednostima jer one imaju trajan uticaj na zajednički i dugoročan uspeh. Poseban značaj pridajemo otvorenom, uvaženom i kooperativnom odnosu sa svojim klijentima.

Pomažemo našim klijentima da se što bolje pripreme za izlazak na novo tržište, i to pomoću naše međunarodne ekspertize i poslovne mreže koju negujemo gotovo dve decenije.

Uspeh domaćih firmi na tržištima Nemačke, Austrije i Švajcarske, posebno malih i srednjih preduzeća, zahteva vrlo dobro poznavanje uslova i načina poslovanja na stranom tržištu. Mi upravo na tom planu konkretno pomažemo našim klijentima da se što bolje pripreme za izlazak na novo tržište, i to pomoću naše međunarodne ekspertize i poslovne mreže koju negujemo gotovo dve decenije. Nemačka je najznačajniji partner srpske privrede prema kriterijumu vrednosti ostvarenog izvoza, koji je u 2020. godini iznosio 2,1 milijardu evra. Ovo je potvrda da su srpske firme pouzdan partner nemačkoj privredi i zato vidimo ogroman potencijal da pre svega mala i srednja preduzeća iz Srbije ponude svoje proizvode tržištu Nemačke, Austrije i Švajcarske. Poslovanje na ovim tržištima jeste mnogo složenije nego na lokalnom tržištu. Međutim, uverili smo se da pouzdanost u međusobnim odnosima, kvalitetu robe i usluge, i isporuci na vreme, dovodi do uspeha i na takvom izazovnom tržištu kao što su Nemačka, Austrija i Švajcarska.

darko savić marko schneider
Darko Savič, izvršni direktor New Event d.o.o, i Marko Schneider

Da li postoje neke opasnosti i velike prepreke kojih domaće firme treba da budu svesne kada planiraju poslovanje na evropskom tržištu?

Nije nepoznato da opasnosti i prepreke postoje u svakom biznisu, kako na lokalnom tako i na stranom tržištu, zato uvek savetujemo našim klijentima da se pre svega dobro informišu o potencijalnom stranom partneru, kako ne bi ušli u velike investicije, a da se na kraju posao ne realizuje na zadovoljavajući način. Kompanija New Event sarađuje sa privrednim komorama u Nemačkoj i nemačko-srpskom privrednom komorom u Beogradu, čiji je član. Na ovaj način pružamo srpskim firmama kvalitetno i sveobuhvatno sagledavanje svih opasnosti i prepreka.

Šta je presudno za uspeh jedne firme?

Kompanije postoje zbog svojih klijenata i kupaca čiji interes mora da im bude prioritet.

Presudno za uspeh jedne firme je da precizno definiše svoju misiju i svrhu, kao i načine na koje će tu misiju da ostvaruje. Kompanije postoje zbog svojih klijenata i kupaca čiji interes mora da im bude prioritet. Ukoliko kupac dobije najkvalitetniji mogući proizvod a klijent najkvalitetniju moguću uslugu, vaša kompanija će ostvariti pouzdane saradnje na kojima će počivati njen dugoročan uspeh. Pored toga, važan faktor za uspeh kompanije je jasna strategija i pozicioniranje koje proističe iz potreba i očekivanja kupaca, kako biste bili spremni za buduće izazove.

——

Ko je Marko Schneider?

Marko je iskusni profesionalac iz oblasti finansija sa dokazanim uspesima u bankarstvu i finansijskom sektoru u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i regionu Zapadnog Balkana.

Započeo je svoju karijeru u Frankfurtu u LHB Internationale Handelsbank AG u sektoru sa privredom zadužen za korporativne klijente iz zemalja Zapadnog Balkana. Radio je i kao generalni menadžer povezanog lica najveće bankarske grupacije u Sloveniji – Nove Ljubljanske banke. Takođe je bio direktor odeljenja velikih internacionalnih klijenata u srpskoj podružnici Erste Banke i nalazio se na različitim pozicijama u menadžmentu i nadzornom odboru u komercijalnim bankama širom Zapadnog Balkana. Bio je takođe finansijski direktor kompanije za projektni inženjering i menadžment projekata u farmaceutskoj industriji.

Marko je takođe član nadzornog odbora podružnice austrijske osiguravajuće kompanije Grawe u Srbiji. Sem toga, član je i Udruženja finansijskih direktora Srbije i Srpske asocijacije menadžera.

Poseduje diplomu Frankfurt School of Finance & Management i Master diplomu iz ekonomije sa Univerziteta Union – Beogradske bankarske akademije.