hidroterapija
Preporučujemo, Zdrave navike

Hidroterapija – Blagodeti tuširanja hladnom vodom

Ljudi se uglavnom utrkuju ko će se prvi istuširati, jer ih najčešće čeka hladan tuš kad stignu poslednji na red, što mnogima ne prija. Međutim, istraživanja pokazuju da tuširanje hladnom vodom nije loš izbor za naš organizam.

Tuširanje za mnoge predstavlja efikasan način za opuštanje. Međutim, najzdravije bi bilo izbegavati tuširanje vrelom vodom. Iako vrela voda voda čini da se osećate trenutno dobro, to je samo kratkotrajan osećaj. Kasnije ćete primetiti da je vaša koža postala gruba i suva, jer je vrela voda skinula sva prirodna ulja koja naša koža luči.

Hladan tuš pre spavanja ili nakon što ustanete iz kreveta može vam pružiti brojne dobrobiti:

Pozitivno utiče na vašu kožu i kosu
Najbolji izbor za prirodnu negu vaše kože i kose jeste hladan tuš. Dok topla voda isušuje važu kožu i čini je suvom, hladna voda otvara pore. Tuširanje hladnom vodom takođe poboljšava kosu, jer je čini sjajnijom, snažnijom i jačom.

Poboljšava cirkulaciju i imunitet
Bilo da se opredelite za tuširanje hladnom vodom uveče ili ujutru, vaše telo će doživeti primarni šok što će dovesti do dubokog disanja, te ćete tako povećavati unos kiseonika u organizam. U tom slučaju, srce počinje jače da radi, a krv se brže rasprostire u organe kako bi ostali topli. Hladan tuš pospešuje cikulaciju, pa samim tim utiče povoljno na funkcionisanje celog organizma. Tuširanje hladnom vodom povoljno utiče na imunitet, kao i na smanjenje krvnog pritiska.

Brže oporavlja mišiće
Možda ste čuli da neki sportisti nakon treninga imaju naviku da se kupaju u hladnoj vodi, da bi smanjili napetost u mišićima. Ovaj princip važi i za svaku drugu osobu, koja se ne bavi sportom, ukoliko želi da opusti telo.

Oslobođa od stresa
Pre nego što stanete pod hladan tuš, vaše misli su u potpunosti usmerene na onaj prvobitni šok koji će telo doživeti usled dodira sa hladnom vodom. U tom trenutku vaše misli su direktno usmerene ka tome, te nećete razmišljati o nekim ličnim problemima. Hladna voda će dovesti do opuštanja vaših mišića.

Podstiče mršavljenje
Hladan tuš utiče na gubitak sala i podstiče brže sagorevanje kalorija.

Kvalitetan san
Pre nego što odete na spavanje, desetominutni boravak u hladnoj kupki omogući će vam da se dobro naspavate. S obzirom na to da tuširanje hladnom vodom umiruje telo, nakon ove kupke ćete moći pravo u krevet.

Ublažava depresiju
Tuširanje hladnom vodom podstiče takozvanu plavu tačku u mozgu, koja je odgovorna za stvaranje noradrenalina, hormona koji ublažava depresiju.