novak đoković
Istaknuto, Zdrave navike

10 saveta Novaka Đokovića za postizanje uspeha

U svojoj teniserskoj karijeri Novak Đoković je iskusio i pobedu i poraz. Ipak, nakon svakog poraza uvek je našao način da nastavi, da poboljša svoju igru i da ide dalje ka ostvarenju svojih ciljeva i snova. Njegova sposobnost da ostane u samom vrhu ekstremno takmičarskog profesionalnog tenisa svedoči o njegovoj posvećenosti, radnoj etici i pre svega njegovoj fokusiranosti na život van teniskog terena.

Iako su tehnički aspekti njegove igre savršeni, mnoge bi iznenadilo da Đoković dosta zasluga za svoj uspeh pripisuje svojim aktivnostima van terena. Njegovi glavni prioriteti su njegova porodica, njegove lične vrednosti i duhovna istreniranost.

Njegova formula za uspeh možda neće pomoći svakome ali evo njegovih 10 uvida o uspehu:

Uvid 1: Kako delite prednosti uspeha sa ljudima koji vas okružuju?

Dajem sve od sebe da me uspeh ne promeni i ne odvuče od najvažnijih stvari u životu: moje porodice i prijatelja. Moj uspeh na terenu nam je doneo sjajan život i svi smo veoma zahvalni što možemo da uživamo u zdravlju i miru. Pokušavam da delim svoj uspeh sa onim ljudima koji su bili uz mene od samog početka.vođenje bloga

Uvid 2: Šta biste savetovali deci koja sanjaju da postanu vrhunski sportisti? Šta biste im rekli da je ’’tajna uspeha’’?

Dok jurite da ispunite ciljeve na terenu, ne zaboravite da izgradite sebe kao ljudsko biće. Život vrhunskog sportiste je predivan i avanturistički ali ne traje zauvek. U deliću sekunde, obična povreda može da prekine ili okonča karijeru. Zato je važno da napredujete u svakom aspektu svog života i investirate u svoje znanje i samopouzdanje van terena. Biti šampion znači savladati i radni i privatni život, a to nije uvek lako. Uvek tragam za novim znanjem i novom inspiracijom.

Uvid 3: Na koji način je vaš karakter bio oblikovan vašim životom profesionalnog tenisera i kako nastavljate da budete uspešni pod skoro neljudskim pritiskom?

Verujem da me je učinio otpornim. Nikada ne odustajem i kada obećam da ću nešto da uradim, držim se obećanja. Ja sam konzistentan i uporan.

Uvid 4: Koja su dva načina na koje čovek može da minimizuje stres? Šta radite da biste ostali stabilni?

Ono što mislim da mi je najviše pomoglo je da sam naučio da posmatram stvari iz pozitivnog ugla i da tragam za greškama koje činim, umesto da krivim druge i izmišljam izgovore. Ja kontrolišem sebe i svoja dela, i fokusiram se da budem sve bolji u svakom mogućem aspektu. Kada sam u stresnoj situaciji, podsetim se da se fokurisam samo na sledeći trenutak i počnem sa malim koracima ka prevazilaženju velikog problema. Ne tražim samopouzdanje u pobedi već u snazi mog karaktera.

želiš biti prvi na guglu

Uvid 5: Kako se motivišete da izdržite intenzitet svakodnevnog treninga i vežbanja?

Uvek postoje dobri i loši dani. Nekad je lakše da prođete kroz bol a nekad je mnogo teže. Srećan sam što imam svoju porodicu i svoj tim da putuju sa mnom i podrže me kada dođu teški dani. Oni su moja najveća inspiracija i njihova ljubav me čini snažnijim.

Uvid 6: Šta je vaš savet za one koji neprestano doživljavaju neuspeh?

Kakve veze ima što ste doživeli neuspeh? Niko ne uspeva dok ne nauči da padne. I pod tim ne mislim na lak neuspeh. Samo nastavite napred bez obzira na sve, padnite jako a zatim ustanite i nastavite dalje i ponovo padnite i ponovo ustanite. I tada ćete pobediti. Nastavite dalje i nastavite da stojite snažno na svojim nogama.

Uvid 7: Kako održavate veru u sebe u najtežim trenucima?

Ne postoji tajna formula. Svako je drugačiji. Meni pomaže da se setim puta koji sam prešao tokom dugih godina borbe i koliko je vredelo proći kroz sva teška vremena da bih bio tamo gde sam sada.

Uvid 8: Kontinuirani uspeh zahteva snažnu fizičku sposobnost ali to nije dovoljno da bi vas načinilo boljim od ostalih. Često pričate o važnosti izvanrednog stanja uma za ostvarenje uspeha. Šta to stanje uma podrazumeva i kakvu ulogu imaju destruktivna uverenja u životu jednog atlete?

Previše razmišljanja zaista ne pomaže. Najbolji umovi su čisti umovi. Nalaženje formule uspeha je skoro uvek lavirint bez kraja. Mora da bude jednostavno. Mora da bude čisto. Mora da podrazumeva dosta rada. Morate da bude instinktivni. Morate da osetite u svom telu; um mora da bude skoro prazan. U suprotnom, pojaviće se sumnja. I strah. Morate da naučite da ostane stabilni i da blokirate strah i sumnju.

Uvid 9: Koje pitanje postavljate sebi svakog dana?

Stvar je u tome da budem zahvalan i sebi postavljam ovo jednostavno pitanje: ’’Koliko sam srećan što sam na ovom putu sa svojom porodicom i svojim voljenima?’’

Uvid 10: Šta je za vas uspešan život?

Moja vizija uspešnog života je da budem zdrav i srećan sa svojom porodicom. Onda šta god da bude u vašem profesionalnom životu je samo bonus i prirodna nadogradnja koja sledi sreću i inspiraciju koju nađete kod kuće.

Prevod: Preporucujemo.rs, izvor zvaničan sajt Novaka Đokovića

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.