opel astra
Automobili, Zabava

10 popularnih automobila u Srbiji

Najprodavaniji automobili u Srbiji možda nisu najzanimljivija nova vozila na tržištu, ali oni su sigurno najomiljeniji, privlačni širokom spektru vozača u raznim gradovima. Mnoge najpopularnije automobile odlikuju reputacija i pouzdanost, koje traju decenijama. U pitanju su modeli koji su izdržali test vremena i još uvek su neki od najpopularnijih automobila u zemlji.

U nastavku vam ističemo 10 popularnih automobila u Srbiji:

  1. Dačia Sandero 484

Ovo je subkompakt ili supermini automobil, proizveden i projektovan (2007) od strane francuskog proizvođača Renoa i njegovog pomoćnika Dačie. Takođe, korišćen je i naziv Reno Sandero na određenim tržištima, kao što su Rusija, Meksiko, Centralna i Južna Amerika, Iran i Egipat. Što se tiče mera pasivne bezbednosti, Sandero je dizajniran tako da ispunjava zahteve Evropske regulacije. Zavisno od nivoa opremljenosti, Dačia Sandero sadrži 4 vazdušna jastuka. Kada je u pitanju aktivna bezbednost, ovaj model sadrži poslednju generaciju Bosch-a 8.1 ABS, koji sadrži sistem pomoći u slučaju nužnog kočenja. Evropska agencija za istraživanje bezbednosti novih automobila je označila Dačiu kao automobil kod kojeg je auto oprema na odgovarajućem nivou i koji je opremljen bezbednosnim paketom.

dacia sandero

Obavezna auto oprema: rezervni točak, protivpožarni aparati, sigurnosni trougao, oprema za pružanje prve pomoći, svetloodbojni prsluk, uže ili poluga za vuču.

  1. Opel Astra 360

Opel Astra predstavlja mali, kompaktan, porodični automobil, koji je proizveden i projektovan (1991) od strane nemačkog proizvođača Opela. Pojavio se u septembru u obliku hečbeka, nakon toga kao kupe 2004. godine, kao karavan 1998. godine, i najzad 2005. godine kao verzija automobila za trke. Brendiran je kao Vokshal Astra u Velikoj Britaniji i Bik Eksel XT u Kini.

opel astra

Holden Astra je ukinut u Australiji i Novom Zelandu 2009. godine, zbog toga što je kurs učinio da uvoz Opela bude nekonkurentan, te je zamenjen Holden Kruzom. Holden Astra je na kratko vraćen na australijsko tržište 2012. godine, pod nazivom Opel, ali je ponovo ukinut, nakon što se Opel povukao iz zemlje godinu dana kasnije. Opel je 1. maja 2014. godine objavio povratak Astre GTC i Astre VXR u Australiju i Novi Zeland.

  1. Fiat Tipo 338

Predstavlja kompaktan automobil, koji je dizajniran od strane kompanije I.DE.A Institut, a proizveden od strane italijanskog proizvođača Fijat, između 1988. i 1995. godine. Tipo je na početku bio dostupan samo kao hečbek sa pet vrata. Automobil je napravljen od pocinkovane karoserije kako bi se izbeglo rđanje, a suvozačevo mesto je bilo veće od vozačevog mesta u Fordu Sijera, dok je veličina automobila Tipo bila slična manjem Fordu Eskortu. Ovakav tip dizajna može se uporediti sa manjim Fijatom Unom, koji je lansiran pet godina pre Tipa.

fiat tipo

  1. Reno Klio 307

Reno Klio je supermini automobil, koji je proizveden 1990. godine od strane francuskog proizvođača Reno. Klio je postigao znatan kritički i komercijalni uspeh, tako što je dosledno bio jedan od najprodavanijih automobila u Evropi od svog izlaska na tržište. Klio je, zajedno sa Golfom Folksvagenom, jedini automobil koji je dva puta izglasan kao evropski i to 1991. i 2006. godine. U Japanu se prodaje kao Reno Lutecija, zbog toga što je Honda stekla prava na posedovanje imena Klio, nakon uspostavljanja Honda Klio kanala prodaje 1984. godine. Inače, automobil je dobio ime po Kliu, jednoj od devet muza grčke mitologije.

  1. Hjundai i20 279

Hjundai i20 je supermini hečbek, koji se prvi put pojavio na sajmu automobila u Parizu, tokom oktobra 2008. godine. Model i20 je zamenio model Gec na skoro svim tržištima, dok su se neka tržišta ipak odlučila za malo veći hečbek. Trenutno najveća tržišta za model i20 su Evropa i Indija, na kojima su dostupna dva različita modela, kako bi bile zadovoljene potrebe većeg broja ljudi.

Obavezna auto oprema: rezervni točak, protivpožarni aparati, sigurnosni trougao, oprema za pružanje prve pomoći, svetloodbojni prsluk, uže ili poluga za vuču.   

  1. Hjundai Tuson 275

Predstavlja kompaktan automobil proizveden (2004) od strane južnokorejskog proizvođača Hjundai. U sastavu ovog brenda, Tuson je ispod Santa Fi modela, a iznad Kona i Kreta. Dobio je naziv prema gradu Tuson u Arizoni. Model druge generacije je na nekoliko tržišta nosio ime Hjundai ix35, uključujući evropsko, australijsko i kinesko tržište, a nakon toga je vraćen naziv Tuson za treću generaciju modela. Tuson je najprodavaniji model, sa preko 7 miliona prodatih automobila na globalnom nivou od svog puštanja na tržište 2004. godine, a od pomenute brojke, 1.4 miliona automobila prodato je u Evropi.

  1. Nisan Kaškai 266

Nisan Kaškai predstavlja terenski automobil proizveden od strane japanskog proizvođača Nisan. Proizvodnja ovog modela je započela 2007. godine, a naziv je dobio po nomadskom plemenu, koje živi u planini Zagros u jugozapadnom Iranu. Ovaj Nisanov model je svojom pojavom napravio revoluciju na tržištu automobila, pokrenuvši klasu krosovera.  Ovo je terenski model, ali sa manje terenskih mogućnosti u poređenju sa prethodnim Nisanovim modelima. Dimenzije kaškaj modela kreću se između džipa i kompaktnog automobila – što se tiče dužine, Nisan Kaškaj je duži od hečbeka, ali je zato kraći od džipa. Kada je u pitanju visina, ovaj model Nisana je viši od kompaktnog automobila, a niži od džipa.

  1. Tojota Jaris 236

Predstavlja supermini automobil proizveden od strane firme Tojota. Do 2019. godine, Tojota je koristila naziv Jaris za razne modele za japansko tržište, dok su neka tržišta dobijala isti model pod imenom Tojota Eko. Počevši od 2020. godine, u Japanu se prihvata naziv Jaris. U Severnoj Americi, većina Jaris modela koji su prodavani od 2015. do 2020. godine predstavljaju restilizovane verzije Mazde 2. Od marta 2020. godine, Jaris je prodao 8.71 miliona automobila širom sveta. Inače, ukoliko niste znali, naziv Jaris potiče od grčkih boginja šarma i lepote.

  1. Fiat 500L 203

Proizveden je u Kragujevcu, u Srbiji, od strane Fijata, a plasiran je na globalnom nivou 2012. godine na sajmu automobila u Ženevi. Samo neke prednosti ovog modela jesu petoro vrata, petoro sedišta, prednji motor i visoki krov. U 2013. godini, Fijat je plasirao produženu varijantu sa 7 sedišta, pod nazivom 500 L living. Naziv 500 L potiče od poznatih Fijat 500 modela, počevši od originalnog Fijata 500 iz 1957. i trenutnog Fijata 500, koji je plasiran 2007. godine. Jedna veoma zanimljiva stavka kod modela 500 L je da ga možete nabaviti u raznim boja, uključujući 11 boja karoserije, 3 boje krova i 3 boje naplataka, što vam pruža čak 333 kombinacije za personalizaciju automobila.

  1. Škoda Oktavia 198

Škoda Oktavija je mali porodični automobil, proizveden od strane kompanije Škoda Auto, krajem 1996. godine. Deli ime sa starijim modelom koji je proizveden između 1959. godine i 1971. godine. Postoje čak četiri generacije modernog modela Oktavije, koje sadrže po petoro vrata i prednje motore. Tokom dve decenije, koliko je ovaj model na tržištu, prodato je oko 5 miliona automobila. Oktavija predstavlja najpopularniji model Škode, jer oko 40% novih proizvedenih Škoda automobila čine modeli Oktavija. Trenutna generacija sadrži dosta varijanti: sportska Oktavija RS, Oktavija Kombi, Oktavija Grinlajn, Oktavija Skaut, i mnoge druge.

Ovo je bila lista nekih od najpopularnijih i najprodavanijih automobila tokom 2020. na teritoriji Srbije. Izbor pravog automobila za vas ili vašu porodicu može zavisiti od stila vašeg života, navika i namene za koju vam je vozilo potrebno.

Ukoliko planirate da nabavite novi automobil, možda je baš neki na ovoj listi pravi izbor za vas.